Viljaa pellossa.

Home > Työlli­syys ja elinvoima > Miun työnhaku

Miun työnhaku

Terve­tu­loa Miun työhaku ‑sivus­tolle. Täältä löydät tietoa ja vinkkejä työnha­kuun. Uuden työn löytä­mi­nen voi olla pitkä­kin prosessi, mutta sille kannat­taa­kin antaa aikaa. Haluat varmasti, että seuraava työpaikka, jonne menet töihin, olisi pidem­piai­kai­nen ja työ olisi oikeasti sinun mielen­kiin­non ja osaami­sesi mukai­nen.

Jos uutta ja mielen­kiin­toista työpaik­kaa ei välit­tö­mästi löydy avoimilta työmark­ki­noilta, muita­kin vaihtoeh­toja on olemassa.

Työko­keilu

Työko­keilu voi olla hyvä vaihtoehto esimer­kiksi silloin, jos työttö­myy­tesi on jatku­nut jo kauan ja et ole täysin varma omasta työky­vys­täsi. Työko­kei­lun aikana vahvis­tat myös työelä­mä­tai­to­jasi ja saat hyvää työko­ke­musta. Mikäli koet, että et osaa arvioida omaa työky­kyäsi, kannat­taa olla yhtey­dessä esimer­kiksi oman kunnan työky­ky­koor­di­naat­to­riin.

Työko­keilu voi olla hyvä vaihtoehto myös silloin, jos mietit uudelle alalle suuntau­tu­mista opiske­lun tai muun koulu­tuk­sen kautta. Saat konkreet­ti­sesti toimia sinua kiinnos­ta­van alan tehtä­vissä ja vahvis­taa näkemys­täsi tulevai­suu­den urasuun­ni­tel­mista.

Ennen aloit­ta­mista sinun tulee laatia työko­kei­luso­pi­mus yrityk­sen kanssa ja sopia, minkä verran tulet työsken­te­le­mään viikossa. Voit tiedus­tella työko­kei­lu­paik­koja itsenäi­sesti tai pyytää siihen apua. Apua voit kysyä esimer­kiksi Luotsin palve­lu­neu­vo­jalta tai työhön­val­men­ta­jilta.

Työko­kei­lun aikana sinulle ei makseta palkkaa. Saat työttö­myy­se­tuutta työko­kei­lun ajalta ja myös 9e kulukor­vauk­sen työko­kei­lu­päi­viltä.

Palkka­tu­ki­työ

Palkka­tu­ki­työ on aivan kuin taval­li­nen­kin työsuhde. Yrityk­selle tai yhtei­sölle jossa työsken­te­let makse­taan tukea kuukausit­tain. Palkka­tuen määrä voi olla 50 %, 70 % tai jopa 100 %. Palkka­tuki voi olla erittäin hyvä työllis­ty­mi­sen apukeino ja tästä kannat­taa ehdot­to­masti mainita esimer­kiksi työha­ke­muk­sessa, kun haet työpaik­kaa.

Mitä palkka­tuki sitten tarkoit­taa?

Palkka­tuki on talou­del­li­nen tuki työnan­ta­jalle työttö­män työnha­ki­jan palkka­kus­tan­nuk­siin. Palkka­tuen tarkoi­tuk­sena on edistää työllis­ty­mistä ja auttaa työnan­ta­jia palkkaa­maan henki­löitä, jotka voivat olla vaikeassa työllis­ty­mis­ti­lan­teessa.

Oppiso­pi­mus

Jos mietit, että haluai­sit koulut­tau­tua täysin uudelle alalle ja olet enemmän tekijä kuin lukija, oppiso­pi­mus­kou­lu­tus voi olla juuri sinulle se oikea vaihtoehto. Oppiso­pi­mus­kou­lu­tuk­sessa pääset tekemään alan työtä ja suori­tat samalla opinto­jasi. Oppiso­pi­muk­sen aloit­ta­mi­sessa on monia hyvä puolia sinulle sekä työan­ta­jalle.

Sinun tulee itse olla aktii­vi­nen ja etsiä itse yritys, joka ottaisi sinut oppiso­pi­mus­kou­lu­tuk­seen. Erilais­ten paikko­jen kartoit­ta­mi­seen voit pyytää apua myös kunnan työlli­syys­pal­ve­luista ja olla yhtey­dessä yrityk­siin yhteis­voi­min.

Käy tutus­tu­massa, mitä oppiso­pi­mus tarkoit­taa opiske­li­jan ja työnan­ta­jan näkökul­masta. Nämä asiat on hyvä sisäis­tää, sillä ne ovat myös hyviä perus­te­luja yrityk­sille oppiso­pi­mus­kou­lu­tuk­sen aloit­ta­mi­seksi.

Työvoi­ma­kou­lu­tus

Työvoi­ma­kou­lu­tuk­seen kannat­taa hakeu­tua, mikäli sinun pitäisi vahvis­taa taito­jasi työmark­ki­noilla pärjää­mi­seen. Se voi olla esimer­kiksi ammatil­lista koulu­tusta, joka paran­taa sinun työllis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­siasi. Voit opiskella uusia taitoja, kuten tieto­tek­niik­kaa, asiakas­pal­ve­lua tai alalle erikois­tu­neita käytän­nön taitoja. Työvoi­ma­kou­lu­tuk­set ovat maksut­to­mia.

Pohjois-Karja­lan alueella haussa olevat työvoi­ma­kou­lu­tuk­set löydät täältä.

Yhteys­tie­dot