Tervetuloa Miun työhaku ‑sivustolle. Täältä löydät tietoa ja vinkkejä työnhakuun. Uuden työn löytäminen voi olla pitkäkin prosessi, mutta sille kannattaakin antaa aikaa. Haluat varmasti, että seuraava työpaikka, jonne menet töihin, olisi pidempiaikainen ja työ olisi oikeasti sinun mielenkiinnon ja osaamisesi mukainen.
Jos uutta ja mielenkiintoista työpaikkaa ei välittömästi löydy avoimilta työmarkkinoilta, muitakin vaihtoehtoja on olemassa.
Työkokeilu
Työkokeilu voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos työttömyytesi on jatkunut jo kauan ja et ole täysin varma omasta työkyvystäsi. Työkokeilun aikana vahvistat myös työelämätaitojasi ja saat hyvää työkokemusta. Mikäli koet, että et osaa arvioida omaa työkykyäsi, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi oman kunnan työkykykoordinaattoriin.
Työkokeilu voi olla hyvä vaihtoehto myös silloin, jos mietit uudelle alalle suuntautumista opiskelun tai muun koulutuksen kautta. Saat konkreettisesti toimia sinua kiinnostavan alan tehtävissä ja vahvistaa näkemystäsi tulevaisuuden urasuunnitelmista.
Ennen aloittamista sinun tulee laatia työkokeilusopimus yrityksen kanssa ja sopia, minkä verran tulet työskentelemään viikossa. Voit tiedustella työkokeilupaikkoja itsenäisesti tai pyytää siihen apua. Apua voit kysyä esimerkiksi Luotsin palveluneuvojalta tai työhönvalmentajilta.
Työkokeilun aikana sinulle ei makseta palkkaa. Saat työttömyysetuutta työkokeilun ajalta ja myös 9e kulukorvauksen työkokeilupäiviltä.
Palkkatukityö
Palkkatukityö on aivan kuin tavallinenkin työsuhde. Yritykselle tai yhteisölle jossa työskentelet maksetaan tukea kuukausittain. Palkkatuen määrä voi olla 50 %, 70 % tai jopa 100 %. Palkkatuki voi olla erittäin hyvä työllistymisen apukeino ja tästä kannattaa ehdottomasti mainita esimerkiksi työhakemuksessa, kun haet työpaikkaa.
Mitä palkkatuki sitten tarkoittaa?
Palkkatuki on taloudellinen tuki työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin. Palkkatuen tarkoituksena on edistää työllistymistä ja auttaa työnantajia palkkaamaan henkilöitä, jotka voivat olla vaikeassa työllistymistilanteessa.
Oppisopimus
Jos mietit, että haluaisit kouluttautua täysin uudelle alalle ja olet enemmän tekijä kuin lukija, oppisopimuskoulutus voi olla juuri sinulle se oikea vaihtoehto. Oppisopimuskoulutuksessa pääset tekemään alan työtä ja suoritat samalla opintojasi. Oppisopimuksen aloittamisessa on monia hyvä puolia sinulle sekä työantajalle.
Sinun tulee itse olla aktiivinen ja etsiä itse yritys, joka ottaisi sinut oppisopimuskoulutukseen. Erilaisten paikkojen kartoittamiseen voit pyytää apua myös kunnan työllisyyspalveluista ja olla yhteydessä yrityksiin yhteisvoimin.
Käy tutustumassa, mitä oppisopimus tarkoittaa opiskelijan ja työnantajan näkökulmasta. Nämä asiat on hyvä sisäistää, sillä ne ovat myös hyviä perusteluja yrityksille oppisopimuskoulutuksen aloittamiseksi.
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutukseen kannattaa hakeutua, mikäli sinun pitäisi vahvistaa taitojasi työmarkkinoilla pärjäämiseen. Se voi olla esimerkiksi ammatillista koulutusta, joka parantaa sinun työllistymismahdollisuuksiasi. Voit opiskella uusia taitoja, kuten tietotekniikkaa, asiakaspalvelua tai alalle erikoistuneita käytännön taitoja. Työvoimakoulutukset ovat maksuttomia.
Pohjois-Karjalan alueella haussa olevat työvoimakoulutukset löydät täältä.