Lapset rakentelevat legoilla.

Home > Kasva­tus ja opetus > Varhais­kas­va­tus > Laadu­nar­viointi ja muistu­tus

Laadu­nar­viointi ja muistu­tus

Laadu­nar­viointi

Liperin varhais­kas­va­tuk­sessa laadu­nar­vioin­tia tehdään varhais­kas­va­tus­lain mukai­sesti. Laadu­nar­vioin­tiin kuuluu sekä itsear­viointi että ulkopuo­li­nen arviointi.

Varhais­kas­va­tus­laissa on säädetty varhais­kas­va­tuk­sen arvioin­nista. Arvioin­nin tarkoi­tuk­sena on turvata varhais­kas­va­tus­lain toteu­tu­mi­nen ja tukea varhais­kas­va­tuk­sen kehit­tä­mistä sekä edistää lapsen kehityk­sen, oppimi­sen ja hyvin­voin­nin edelly­tyk­siä.

Varhais­kas­va­tuk­sen järjes­tä­jän ja tuotta­jan tulee arvioida antamaansa varhais­kas­va­tusta sekä osallis­tua ulkopuo­li­seen toimin­tansa arvioin­tiin.

Sekä kunnal­lis­ten että yksityis­ten palve­lun­tuot­ta­jien tulee suorit­taa arvioin­tia. Arvioin­tien keskei­set tulok­set tulee julkaista.

Laadu­nar­viointi perus­tuu KARVI:n (Kansal­li­nen koulu­tuk­sen arvioin­ti­kes­kus) laati­miin laadun indikaat­to­rei­hin, jotka puretaan laatu­kri­tee­reiksi.

Pedago­gi­sen toimin­nan tason arvioin­nista ja kehit­tä­mi­sestä vastaa tulos­yk­si­kön esimies ja paikal­li­sen tason arvioin­nista ja kehit­tä­mi­sestä varhais­kas­va­tuk­sen johtaja.

Varhais­kas­va­tuk­sen arvioin­tia ja kehit­tä­mistä toteut­ta­maan, koordi­noi­maan ja valvo­maan perus­te­taan laadu­nar­vioin­ti­ryhmä. Ryhmään valitaan vanhem­pien, hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­nan ja henki­lös­tön edusta­jat.

Muistu­tus

Varhais­kas­va­tus­lain (540/2018) 54 §:ssä sääde­tään, että varhais­kas­va­tuk­sen laatuun tai siihen liitty­vään kohte­luun tyyty­mät­tö­mällä lapsen vanhem­malla tai muulla huolta­jalla on oikeus tehdä muistu­tus toimin­nasta vastaa­valle päivä­ko­din johta­jalle, toimi­pai­kan vastuu­hen­ki­lölle tai varhais­kas­va­tuk­sen johta­valle viran­hal­ti­jalle.

Varhais­kas­va­tus­lain (540/2018) 54 §:ssä sääde­tään muistu­tuk­sen ja kante­lun tekemi­sestä.

Varhais­kas­va­tuk­sen laatuun tai siihen liitty­vään kohte­luun tyyty­mä­tön lapsen vanhempi tai muu huoltaja voi tehdä muistu­tuk­sen toimin­nasta.

Muistu­tuk­sen antami­nen:

  1. Voit antaa palaut­teen kirjal­li­sena tai suulli­sena suoraan varhais­kas­va­tuk­sen vastaa­valle. Hän kirjaa muistu­tuk­sen saapu­neeksi asian­hal­lin­ta­jär­jes­tel­mään. Muistu­tus voi olla vapaa­muo­toi­nen tai voit tehdä sen tällä tulos­tet­ta­valla lomak­keella.
  2. Muistu­tuk­sen käsit­te­lee asiasta riippuen joko varhais­kas­va­tuk­sen johtaja tai hyvin­voin­ti­lau­ta­kunta.
  3. Muistu­tuk­sen käsit­te­ly­aika sen saapu­mi­sesta on 1–4 viikkoa ja vastaus lähete­tään kirjal­li­sena.

Kun muistu­tuk­sesta on annettu vastaus, siihen ei saa hakea muutosta valit­ta­malla. Muistu­tuk­sen tekemi­nen ei poista oikeut­tasi kannella asias­tasi varhais­kas­va­tusta valvo­ville viran­omai­sille.

Voit tehdä hallin­to­kan­te­lun esimer­kiksi aluehal­lin­to­vi­ras­tolle tai eduskun­nan oikeus­asia­mie­helle silloin, kun koet viran­omai­sen menetel­leen toimes­saan virheel­li­sesti.

Varhais­kas­va­tuk­sen johta­jan ja vastaa­vien yhteys­tie­dot löydät alempaa sivulta.

Varhais­kas­va­tuk­sen henki­lös­tön ilmoi­tus­vel­voite

Varhais­kas­va­tus­lain 57 a § ja 57 b § velvoit­ta­vat varhais­kas­va­tus­hen­ki­lös­tön ilmoit­ta­maan viipy­mättä toimin­tayk­si­kön toimin­nasta vastaa­valle henki­lölle, jos he huomaa­vat epäkoh­dan tai ilmei­sen epäkoh­dan uhan lapsen varhais­kas­va­tuk­sen toteut­ta­mi­sessa.

Ilmoi­tuk­sen voi tehdä varhais­kas­va­tus­hen­ki­lös­töön kuuluva työnte­kijä. Varhais­kas­va­tus­hen­ki­lös­töllä tarkoi­te­taan varhais­kas­va­tuk­sen toimi­pai­kan henki­lös­tö­mi­toi­tuk­seen lasket­ta­vaa kasvatus‑, opetus- ja hoito­teh­tä­vissä työsken­te­le­vää henki­lö­kun­taa.

Sosiaali- ja potilas­asia­mies

Kun potilas tai sosiaa­li­huol­lon asiakas kokee tulleensa sosiaali- tai tervey­den­huol­lon palve­luissa väärin kohdel­luksi, hän voi selvi­tellä tilan­net­taan potilas­asia­mie­hen tai sosiaa­lia­sia­mie­hen kanssa. Varhais­kas­va­tuk­seen liitty­vät asiat kuulu­vat myös sosiaa­lia­sia­mie­hen tehtä­viin.

Sosiaali- ja potilas­asia­mies voi muun muassa avustaa muistu­tuk­sen ja potilas­va­hin­koil­moi­tuk­sen tekemi­sessä, neuvoa asiakas‑, potilas- ja varhais­kas­va­tus­lain sovel­ta­mi­seen liitty­vissä asioissa ja toimia tarvit­taessa sovit­te­li­jana viran­omai­sen ja palve­lun­käyt­tä­jän välillä. Palve­lut ovat asiak­kaalle maksut­to­mia.

Heinä­ve­den, Ilomant­sin, Joensuun, Juuan, Kiteen, Kontio­lah­den, Lieksan, Liperin, Nurmek­sen, Outokum­mun, Polvi­jär­ven, Rääkky­län ja Tohma­jär­ven sosiaa­lia­sia­mie­hinä toimi­vat:

  • Marjo Kantola, p. (013) 330 8268 (ma–pe klo 9–11.30)
  • Hanna Mäkijärvi, p. (013) 330 8265 (ma–ke klo 9–11.30)

Siun sote ‑keskus­sai­raa­lan, Heinä­ve­den, Ilomant­sin, Joensuun, Juuan, Kiteen, Kontio­lah­den, Lieksan, Liperin, Nurmek­sen, Outokum­mun, Polvi­jär­ven, Rääkky­län, Tohma­jär­ven, Valti­mon, Siun työter­veys Oy:n ja yksityis­ten yritys­ten (joiden kanssa Siun sote ja yritys ovat tehneet sopimuk­sen potilas­asia­mies­teh­tä­vien hoita­mi­sesta) potilas­asia­mie­hinä toimi­vat:

  • Lea Kilpe­läi­nen, p. (013) 330 8261 (ma-pe klo 9–14)
  • Hanna Mäkijärvi, p. (013) 330 8265 (ma–ke klo 9–11.30)

Potilas­asia­mies­ten käynti- ja postio­soite: Siun sote, Torikatu 18 A 3. krs, 80100 Joensuu.

Yhteys­tie­dot