Tältä sivulta löydät tietoa, kuinka voit vaikuttaa omaan elämään ja arkeen Liperissä. Oletko kiinnostunut järjestötoiminnasta, haluatko välittää viestiä luottamushenkilöille tai osallistua kunnan palveluiden kehittämiseen? Lue lisää!
Liperin kohtaamispaikka Kota
Liperin perheiden kohtaamispaikka Kota on kaikille perheille avoin tila, jossa voi viettää aikaa rennon ja vapaamuotoisen yhdessäolon merkeissä. Tiloissa toimii kootusti lapsiperheiden tukipalveluita kuten järjestöjä, perhetyö, varhaiskasvatus ja seurakunta, joiden apua kuka tahansa voi hyödyntää.
Kota on matalan kynnyksen paikka, jossa saa vertaistukea, juttu- ja leikkiseuraa. Kodassa on erilaisia tapahtumia, kerhoja ja ammattilaisten vierailuja.
Osoite:
Viljatie 1 (yläkerta), 80400 Ylämylly
Aukioloajat ja tapahtumat:
Yhteisötalot Liperissä
Liperissä on kaksi yhteisötaloa, jotka tarjoavat yhdistyksille, järjestöille ja muille toimijoille mahdollisuuden kokoontua, järjestää tilaisuuksia ja pitää esimerkiksi kursseja.
Liperin yhteisötalo
Järjestöjen kokoontumis- ja harrastetalo Liperin kirkonkylällä.
Opintie 2, 83100 Liperi
[email protected]
p. 041 314 4787
toiminnanjohtaja Marketta Kuikka
Viinijärven yhteisötila Vinkkari
Viinijärven taajamassa sijaitseva yhteisötila yhdistysten ja myös yksityistilaisuuksien käyttöön.
Kauppatie 4
83400 Viinijärvi
p. 045 264 8134
[email protected]
Vinkkarin verkkosivu
Lapsiystävällinen Kunta ‑malli Liperissä
Liperin kunta valittiin vuoden 2021 alusta mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen Kunta ‑työhön. Toiminnalla tavoitellaan pysyviä muutoksia kunnan päätöksenteossa sekä palveluissa, Lapsen Oikeudet ja lapsiystävälliset toimintatavat huomioiden.
Lapsiystävällinen Kunta ‑työn neljä periaatetta ovat osallisuus, yhdenvertaisuus, lapsen etu ja lapsen oikeus elämään ja kehittymiseen. Lapsiystävällinen Kunta ‑työ perustuu Lapsen Oikeuksiin, joiden tavoite on kaikkien lasten yhdenvertainen hyvinvointi.
Lapsen Oikeuksien toteutumista Suomessa valvovat UNICEF ja lapsiasiavaltuutetun toimisto. Lapsiystävällinen Kunta ‑työ on koko kunnan tehtävä, mutta sitä koordinoi Lapsiystävällinen Kunta ‑koordinaattori sekä koordinaatioryhmä, joka koostuu kunnan viranhaltijoista, henkilöstöstä, luottamushenkilöistä, sidosryhmistä sekä lapsista ja nuorista.
Lue lisää:
- Liperin omalta ”Lapsiystävällinen Liperi” ‑sivulta osoitteesta www.liperi.fi/lapsiystavallinen-liperi
- UNICEFin Lapsiystävällinen Kunta ‑sivuilta www.lapsiystavallinenkunta.fi/
- Lapsen Oikeuksista voit lukea lisää osoitteesta www.unicef.fi/tyomme/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeuksien-sopimus/lapsen-oikeuksien-sopimus-tiivistettyna
- Lapsen Oikeuksiin voi tutustua toiminnallisesti osoitteessa www.lapsenoikeudet.fi
Järjestöt ja neuvostot
Järjestötoiminta
Lähella.fi-palvelu kokoaa tietoa Pohjois-Karjalassa toimivista yhdistyksistä ja yhdistysten tarjoamasta toiminnasta, tuesta, tapahtumista, uutisista ja vapaaehtoistehtävistä.
Harrastuskentän toimintoihin Liperissä voit tutustua muun muassa näissä kanavissa:
- Liperin vapaa-aikapalveluiden verkkosivut
- Harrastamisen Suomen mallin verkkosivut, Nuorten Liperi.fi
- Vuosittain ilmestyvä Liiku ja harrasta Liperissä ‑esite. Esitettä saatavana mm. kirjastoista ja kunnan asiointipisteeltä.
Seuraa myös yhdistysten omia tiedotuskanavia. Liperissä toimiviin yhdistyksiin ja järjestöihin voit tutustua verkkosivullamme
Neuvostot ja toimikunnat
- Lapsiparlamentti
- Miia Nivala, koulunuorisotyöntekijä, p. 040 670 6521, [email protected]
- Tomi Saario, vapaa-aikaohjaaja, p. 040 821 8307, [email protected]
- Nuorisovaltuusto
- Vapaa-aikatoimen edustaja, kokouksen valmistelija ja sihteeri: Miia Nivala, koulunuorisotyöntekijä, p. 040 670 6521, [email protected]
- Ikäihmisten neuvosto
- Ikäihmisten neuvoston sihteerinä toimii Riitta Linkola, vapaa-aikaohjaaja, p. 0400 585 539, [email protected]
- Vammaisneuvosto
- Vammaisneuvoston sihteerinä toimii Eeva Elomäki, hyvinvointi- ja hankekoordinaattori, p. 050 592 8635, [email protected]
Neuvostot ja toimikunnat ovat edustamansa ryhmän vaikuttamis- ja kuulemiskanavia. Neuvostot ja toimikunnat eivät ole Liperin kunnan virallisia päätöstoimielimiä eli ne eivät tee päätöksiä kunnan asioista.
Neuvostot ja toimikunnat kuitenkin osallistuvat päätöksentekoon antamalla lausuntoja, tekemällä aloitteita ja lisäksi niiden edustajilla voi olla puhe- ja läsnäolo-oikeuksia joissain kunnan lautakuntien tai muiden toimielimien kokouksissa.
Lisätietoja ja neuvostojen muistiot löydät kunnan verkkosivulta Neuvostot ja toimikunnat.