Tarkista täältä, miten voit kierrättää kotitalouksissa syntyvää jätettä.
Liperissä on useita ekopisteitä, joissa kerätään lasia, metallia, kartonkia, muovia, paperia ja tekstiiliä. Ekopisteet on tarkoitettu kaikille kotitalouksille, ja niiden käyttö on maksutonta.
Ekopisteiden sijainti ja niillä kerättävät hyötyjätteet löydät Puhaksen verkkosivuilta. Sieltä löytyvät myös lajitteluohjeet.
Yhteystiedot
Puhas Oy, asiakaspalvelu, p. 013 318 198 (arkisin klo 9–15), [email protected]
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, asiakaspalvelu kotitalouksille, p. 0800 133 888 (arkisin klo 7–21, lauantaisin klo 9–18), [email protected]
Uudenlaisella itsepalveluperiaatteella toimiva jäteasema sijaitsee osoitteessa Kierrätyskuja 1, Ylämylly.
Henkilökunta palvelee jäteasemalla tiistaisin klo 14–18. Palveluaikojen ulkopuolella Liperin jäteasemalla voi asioida itsepalveluperiaatteella joka päivä klo 6–22. Maksuvälineinä käyvät pankki- ja luottokortit.
Liperin jäteaseman toimintaohjeet ja hinnat löytyvät Puhas Oy:n sivuilta.
Liperin jäteasemalle voi tuoda:
Veloituksetta
- Hyötyjätteet: kartonki, metalli, paperi, lasipurkit- ja pullot
- Sähkölaitteet kotitalouksilta
- Vaaralliset jätteet kotitalouksilta
- Käyttökelpoiset vaatteet
- Yksittäiset posliini- ja keramiikka-astiat,hehku- ja halogeenilamput
Maksu painon mukaan
- Poltettava jäte, puujäte, rakennusjäte
- Maa- ja kiviaines: asfaltti, betoni, tiili
- Lasi: tasolasi, peililasi, muu lasi
- Kestopuu
Jäteasemalla EI oteta vastaan puutarhajätettä. Puutarhajätteet voi toimittaa Liperin maankaatopaikalle. Liperin maankaatopaikan ollessa suljettuna puutarhajätettä otetaan vastaan Joensuussa Puhaksen Kontiokaaren itsepalveluasemalla.
Biojätteiden erilliskeräysvelvoite laajeni 19.7.2024 koskemaan kaikkia kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamassa.
Joensuun alueellisen jätelautakunnan alueella erilliskeräysvelvoite koskee Joensuun keskustaajamaa, johon kuuluu muun muassa Ylämylly, Jyrinkylä, Onttola, Noljakka, Joensuun keskusta, Lehmo, Kulho, Reijola sekä Niittylahti. Jätehuoltomääräysten liitteessä 1 on nähtävissä tarkempi taajamarajaus.
Biojätteen erilliskeräyksessä biojäte kerätään tyhjennettävään keräysastiaan poltettavan jätteen tapaan. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kompostoimalla jätehuoltomääräysten mukaisesti (§ 18).
Tutustu alueellisiin jätehuoltomääräyksiin tästä
Kompostointi-ilmoitus
Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaisen ylläpitämää rekisteriä varten Puhas Oy:lle.
Taloyhtiöt tekevät kompostointi-ilmoituksen suoraan jätehuoltoviranomaiselle.
Ilmoituksen tekeminen perustuu vuonna 2021 muuttuneeseen jätelakiin ja se koskee vakituisten asuntojen ohella myös mökkejä. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.
Jos aloitat kompostoinnin, tee ilmoitus viimeistään 2 kuukauden kuluttua kompostoinnin aloittamisesta.
Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen se on uusittava. Jos kompostointi kiinteistöllä lopetetaan, on siitä ilmoitettava kirjallisesti Puhas Oy:lle kahden kuukauden kuluessa lopettamisesta.
Pelkästä puutarhajätteen tai kuivakäymäläjätteen kompostoinnista ei tehdä ilmoitusta.
Ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä, mikäli kiinteistölle on järjestetty biojätteen erilliskeräys poltettavan keräyksen ohella.
Jätehuoltomääräysten mukainen kompostori
Biojätteen saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.
Bokashilla tai muulla vastaavalla menetelmällä fermentoitu, eli käymisprosessoitu biojäte tulee jälkikäsitellä kompostoimalla suljetussa ja ilmastoidussa kompostorissa ennen jätteen omatoimista hyödyntämistä.
Kimppakompostointi
Kompostori voi olla myös useamman kiinteistön tai huoneiston yhteinen. Kompostori voi olla 2–5:n samalla tai naapurikiinteistöillä sijaitsevan omakoti- tai paritaloasunnon yhteinen (kimppakompostori). Kompostorissa on oltava riittävästi tilavuutta.
Miten teen ilmoituksen?
Helpoiten teet ilmoituksen Puhas Oy:n sähköisessä palvelussa osoitteessa www.asiointipuhas.fi.
Ilmoituksen voi tehdä myös Puhaksen verkkosivuilta löytyvällä kompostointi-ilmoituslomakkeella.
Lomakkeen voi lähettää joko sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai voit tulostaa sen ja lähettää vastauslähetyksellä maksutta postitse Puhas Oy:lle.
Taloyhtiöiden tulee tehdä kompostointi-ilmoitus suoraan jätehuoltoviranomaiselle. Taloyhtiön kompostointi-ilmoituksen löydät osoitteesta www.joensuu.fi/jatehuolto-asiointi-ja-lomakkeet. Kompostointi sallitaan enintään 5 asuinhuoneiston asunto-osakeyhtiölle.
Tietojen tallennus
Ilmoitusten tiedot tallennetaan jätehuoltoviranomaisen jätelain 143 §:n mukaiseen jätteenkuljetus- ja kompostointirekisteriin. Jätehuolto- tai ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa tarkastaa kompostorin asianmukaisuuden ja toimivuuden.
Jos kompostoinnin perusteella halutaan pidentää poltettavan jätteen jäteastian tyhjennysväliä 8 viikkoon, on siitä ilmoitettava erikseen Puhas Oy:lle.
Vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden vastaanotto on Liperin jäteasemalla palveluaikoina. Liperin jäteasema Myllynkaari sijaitsee osoitteessa Kierrätyskuja 1, Ylämyllyntie 97, 80400 Ylämylly.
Henkilökunta on vastaanottopisteellä tiistaisin klo 14–18.
Vastaanottopisteeseen voit tuoda muun muassa
- maalit ja liimat
- akut
- torjunta-aineet
- loisteputket
- jäteöljyt ja öljynsuodattimet
- televisiot, jääkaapit, sähköliedet ja muut sähkölaitteet
Jätteiden vastaanotosta ei peritä maksua. Vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet voit viedä maksutta myös Kontiosuon jätekeskukseen ja naapurikuntien jätekeskuksiin.
Näin käsittelet vaarallisia jätteitä
- Palauta paristot ja pienakut niiden myyntipisteisiin.
- Pidä vaaralliset jätteet erillään muista jätteistä.
- Älä sekoita erilaatuisia jätteitä keskenään.
- Vie lääkejätteet apteekkiin, jossa ne otetaan vastaan veloituksetta.
Yhteystiedot
No contact information found