Ilmakuva asutusalueelta.

Home > Asumi­nen ja ympäristö > Kaavoi­tus > Kaava­muu­tok­sen hakemi­nen

Kaava­muu­tok­sen hakemi­nen

Asema­kaa­van muutos tehdään tyypil­li­sesti tilan­teessa, jossa maankäy­tön tarpeet muuttu­vat ja alueella voimassa oleva asema­kaava ei vastaa hankkeen tavoit­tei­siin.

Asema­kaa­van muutos­hank­keen tulee tukea kunnan strate­gian, yleis­kaa­van, maapo­li­tii­kan ja maankäy­tön toteut­ta­mis­oh­jel­man tavoit­teita ja periaat­teita. Kunnan maapo­li­tii­kan mukai­sesti ensim­mäi­nen asema­kaava laadi­taan lähtö­koh­tai­sesti kunnan omista­malle maalle.

Tyypil­li­siä asema­kaa­van muutosta edellyt­tä­viä toimen­pi­teitä ovat esimer­kiksi käyttö­tar­koi­tuk­sen muutok­set sekä raken­nusa­lo­jen ja –oikeuk­sien uudel­leen­jär­jes­te­lyt. Kaava­muu­tos vaadi­taan yleensä, jos esimer­kiksi rivita­lo­ton­tille halutaan raken­taa kerros­talo, asuin­kiin­teistö halutaan muuttaa liike­kiin­teis­töksi tai raken­nusoi­keutta on tarpeen kasvat­taa.

Kaikissa kaavoi­tuk­seen liitty­vistä kysymyk­sissä voit ottaa yhteyttä kaavoi­tus- ja maankäyt­tö­pal­ve­lui­hin: [email protected]

Ennen kaava­muu­tos­ha­ke­muk­sen jättä­mistä

Autamme asema­kaa­van muutok­sen tarpeel­li­suu­den arvioin­nissa, joten ota yhteyttä kaavoi­tus- ja maankäyt­tö­pal­ve­lui­hin ja keskus­tele hankkeen tavoit­teista ennen kaava­muu­tos­ha­ke­muk­sen jättä­mistä.

Hankkeesta tulee esittää mahdol­li­sim­man aikai­sessa vaiheessa viite­suun­ni­telma tai kuvata tarve tarkkaan, jonka perus­teella kaavan tavoit­teista voidaan edelleen keskus­tella ja tarvit­taessa järjes­tää neuvot­telu. Kaava­muu­tok­sen tavoite pitää kuiten­kin esittää viimeis­tään kaava­muu­tos­ha­ke­muk­sen yhtey­dessä.

Kaava­muu­tok­sen hakemi­nen

Voit hakea asema­kaa­van muutosta jättä­mällä kaava­muu­tos­ha­ke­muk­sen, jos olet maano­mis­taja tai ‑haltija.

Kaava­muu­tosta tulee hakea kirjal­li­sesti kaava­muu­tos­ha­ke­muk­sella sekä tarvit­ta­villa liitteillä. Hakemuk­sen voi toimit­taa kirje­pos­tilla osoit­tee­seen Liperin kunnan­hal­li­tus, PL 20, 83101 Liperi tai sähköi­sesti: [email protected].

Yksityi­sen maano­mis­ta­jan aloit­teen / hakemuk­sen perus­teella tehdään kaavoi­tus­pää­tös. Kaavoi­tus­pää­tök­sen tekee lähtö­koh­tai­sesti kunnan­hal­li­tus.

Erityi­sesti kunnan omasta aloit­teesta käynnis­ty­vien hankkei­den osalta kaavoi­tus­pää­tös voidaan tehdä myös vuosit­tain julkais­ta­van kaavoi­tus­kat­sauk­sen yhtey­dessä. Myös kaavoi­tus­kat­sauk­sen hyväk­syy kunnan­hal­li­tus.

Kaa­va­muu­tok­ses­ta so­pi­mi­nen

Kun asema­kaava laadi­taan maano­mis­ta­jan lähtö­koh­dista ja hakemuk­sesta, on tarpeen sopia erikseen kaavoi­tuk­sen käynnis­tä­mi­sestä sekä kaavan toteut­ta­mi­seen liitty­vistä kunnan ja maano­mis­ta­jan välisistä oikeuk­sista ja velvoit­teista sekä mahdol­li­sista kuluista.

Yleisim­mät käytet­tä­vät sopimuk­set ovat kaavoi­tuk­sen käynnis­tä­mis­so­pi­mus ja maankäyt­tö­so­pi­mus. Käynnis­tä­mis­so­pi­muk­sen laati­mi­sen jälkeen kaava­pro­sessi etenee yleensä kolmessa vaiheessa, joita ovat yhdis­tetty vireil­le­tulo- ja luonnos­vaihe, ehdotus­vaihe ja hyväk­sy­mis­vaihe.

Yhteys­tie­dot