Ohje kiinteistön liittämiseksi vesijohto- ja viemäriverkostoon Liperin vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella:
1. Tilaa vesihuoltoilmoitus
Vesihuoltoilmoitusta rakennusprojektissa tarvitsee muun muassa LVI-suunnittelija. Vesihuoltoilmoituksen saat vesihuoltopäälliköltä, yhteystiedot oikealla sivupalkissa.
Vesihuoltoilmoituksessa laitos ilmoittaa kiinteistön omistajalle:
- vesijohdon sekä jäte- ja mahdollisen sadevesiviemärin liittymiskohdat
- vesijohdon sekä jäte- ja mahdollisen sadevesiviemärin putkikoot ja liitoskorkeudet
- jäte- ja mahdollisen sadevesiviemärin padotuskorkeudet
- vesijohdon painetason
2. Laadi hakemus
Voit täyttää liittymishakemuksen sähköisesti Miunpalveluissa tai tilata tarvittaessa paperisen lomakkeen Elinympäristöpalveluiden toimistosihteeriltä numerosta 040 630 0695 tai noutaa Liperin kunnanvirastolta Varolantieltä. Liittymishakemus tulee toimittaa täytettynä ja kiinteistön omistajan allekirjoituksella varustettuna ennen liitostyön tilaamista.
Täytä hakemus ja liitä mukaan seuraavat vesi- ja viemäröintisuunnitelmat:
- Rakennuksen ulkopuolisten vesi- ja viemärijohtojen suunnitelma asemapiirroksessa esitettynä, mittakaava 1:200 tai 1:500 (1 sarja)
- Muut suunnitelmia täydentävät piirrokset erityiskohteista (esim. öljyn‑, rasvan- ja hiekanerottimet)
Suunnitelmiin tulee merkitä suunnittelijan nimi, puhelinnumero ja osoite.
Suunnitelmissa tulee huomioida
- Mahdollisen paineenalennusventtiilin tarve
- Vesimittarin sijoitus niin, että se on luettavissa ja vaihdettavissa
Toimita hakemus ja suunnitelmat osoitteella Liperin vesihuoltolaitos, PL 20, 83101 Liperi.
3. Allekirjoita liittymissopimus
Lähetämme hakemuksesi tiedoilla laaditun liittymis- ja käyttösopimuksen. Allekirjoita sopimus ja palauta vesihuoltolaitoksen kappale saatekirjeessä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.
4. Tilaa liitostyö
Tilaa vesijohdon liitostyö rakennuspaikalle. Vesihuoltolaitos tekee aina vesijohdon liitostyön vesihuoltolaitoksen verkostoon ja laskuttaa siitä liittyjää hinnaston mukaisesti.
Liperin kirkonkylän ja Viinijärven toiminta-alue:
Vesihuoltoasentajat puh. 050 560 2351 tai 050 590 8912.
Ylämyllyn toiminta-alue:
Vesihuoltoasentajat puh. 0400 570 104 tai 0400 678 958
Vesihuoltolaitos rakentaa toiminta-alueillaan vesijohdon ja jätevesiviemärin tontin rajalle saakka. Liittyjä tekee omalla kustannuksellaan kaivuutyöt tontilla, tonttivesijohdon hankinnan ja asennuksen liitoskohdasta vesimittarille sekä tonttiviemärin hankinnan ja asennuksen liitoskohdasta rakennukselle.
Vesimittarin voit tilata vesihuoltoasentajilta siinä vaiheessa, kun sisäpuoliset tilat ovat siinä valmiudessa, että työmaalla oleva putkiasentaja voi asentaa vesimittarin paikoilleen. Vesimittari on vesihuoltolaitoksen omaisuutta. Vesimittarin asennukseen liittyviä muita tarvikkeita voit tilata laskua vastaan joko vesihuoltolaitokselta tai käyttämäsi LVI-urakoitsijan kautta.
Takaiskuventtiili on ehdottomasti asennettava vesimittarin jälkeen. Vesimittarin sijoituksessa on huomioitava, että se on helposti luettavissa ja vaihdettavissa sekä että se on suojassa pakkaselta ja kuumuudelta.
Rakennusaikaista vettä saa käyttää pientalon rakennustyömaalla ilman vesimittaria. Rakennusaikaisesta vedestä laitos laskuttaa kulloinkin voimassa olevan taksan mukaisesti.
Pientaloa suuremmille rakennuskohteille tulee asentaa rakennustyömaanaikainen vesimittari.
5. Hanki työnjohtaja
Jokaiselle uudisrakennuskohteelle tulee hankkia kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisesta vastaava työnjohtaja (KVV-työnjohtaja). Toimita hakemus rakennusvalvontaan. KVV-työnjohtajan tulee olla hyväksytty ennen vesi- ja viemäritöiden aloittamista.
6. Työnjohtaja hoitaa tarkastukset
KVV-työnjohtaja tekee rakennustyön edetessä tarvittavat tarkastukset ja kirjaa niistä merkinnät työmaan valvontakirjaan.
7. Lisäliittymämaksu
Jos kiinteistön liittymismaksun perusteena olevat olosuhteet myöhemmin muuttuvat eli taloa laajennetaan tai rakennetaan vesi- ja/tai viemäripisteellä varustettu erillinen rakennus, kuten aitta tai varasto, liittyjältä peritään lisäliittymismaksua muutosta vastaava määrä.
Lisäliittymämaksu peritään, kun laajennusten yhteenlaskettu kerrosala ylittää 15 neliömetriä.
Vesimittarin lukema ilmoitetaan vesihuoltolaitokselle kerran vuodessa. Lukema ilmoitetaan ensisijaisesti sähköisesti Vesitilin lomakkeen kautta.
Lue vesimittarin lukema kerran vuodessa ja ilmoita se vesihuoltolaitokselle. Vesihuoltolaitos lähettää asiakkailleen mittarinluentakortin vuosittain.
Vesitilin kautta voit ilmoittaa mittarilukeman sähköisesti ja tarkastella laskujasi sekä vedenkulutustietojasi. Tarvitset kirjautumista varten asiakas- ja käyttöpaikkanumeron, jonka löydät vesilaskun selitekohdasta. Katso esimerkki alta:
Jos et ilmoita mittarilukemaa määräaikaan mennessä, vesihuoltolaitos käy lukemassa mittarisi. Käynnistä perimme hinnaston mukaisen maksun, jonka lisäämme seuraavaan vesilaskuusi.
Mikäli mittarin lukema jää kokonaan saamatta, seuraavan vuoden kulutusarviotasi nostetaan 10 prosenttia.
Aiemmin käytössä ollut Kulutus-Web on poistunut käytöstä.
Miksi mittarien lukeminen on tärkeää?
Kun ilmoitat vesimittarisi lukeman, päivitämme tietosi ja teemme lukeman perusteella tasauslaskun. Myös uusi vuosikulutusarviosi perustuu luettuun mittarilukemaan.
Jos veden kulutus muuttuu taloudessasi olennaisesti, ilmoita siitä vesihuoltolaitokselle, niin päivitämme vuosiarviosi.
Vesimittarin toimintaa kannattaa seurata myös muulloin kuin vuosittaisen mittarin lukemisen yhteydessä. Näin voit huomata ajoissa esimerkiksi kiinteistössä olevan piilovuodon.
Taloyhtiöiden vesimittarit
Rivi- ja kerrostalojen huoneistokohtaisten vesimittareiden lukemia ei tarvitse ilmoittaa vesihuoltolaitokselle. Isännöitsijä hoitaa päämittarin lukeman ilmoittamisen.
Maksut
Vesilaitostoiminnan kustannusten korvaamiseksi Liperin kunnan vesihuoltolaitos perii laitokseen liittymisestä ja sen käytöstä annetut yleiset toimitusehdot huomioon ottaen elinympäristölautakunnan vahvistamassa taksassa määrättyjä, laitoksen ja liittyjän väliseen sopimukseen perustuvia maksuja.
Liperin kunnan vesihuoltolaitoksen taksan vahvistaa elinympäristölautakunta. Ohessa voimassa oleva vesilaitoksen taksa:
Laskutus
Saat veden kulutuksesta vuosittain kolme arviolaskua ja yhden tasauslaskun, joka perustuu ilmoittamaasi vesimittarin lukemaan. Tasauslasku sisältää myös uuden kulutusarvion mittarinlukupäivän ja vuodenvaihteen välille. Arviolaskut perustuvat kiinteistön edellisen vuoden vedenkulutukseen.
Laskutusvälit ja ajankohdat:
tasaus-/arviolaskutus: laskutus marras-joulukuun aikana
tammi–maaliskuu: laskutus maaliskuun alussa
huhti–kesäkuu: laskutus kesäkuun alussa
heinä–syyskuu: laskutus syyskuun alussa
Haitallisia ja vaarallisia aineita ei pidä laskea viemäreihin.
Viemäriin ei saa laskea
- viemärilaitoksen tai purkuvesistön kannalta muita vahingollisia tai myrkyllisiä aineita tai aineita, jotka vaarantavat viemäriverkoston tai puhdistamon toimintaa tai vaarantavat työntekijöiden terveyden
- haitta-ainepitoisuuksia sisältäviä vesiä, joista on erikseen valtioneuvoston päätöksissä tai viranomaismääräyksissä säädetty tai määrätty
- vesiä, jotka ovat vahingollisia viemärien, pumppaamojen ja puhdistamojen toiminnalle, jätevesilietteen käsittelylle ja hyötykäytölle tai vastaanottavalle vesistölle
- bensiiniä, liuottimia tai palo- ja räjähdysvaaraa aiheuttavia aineita tai muita ongelmajätteitä
- esineitä, tekstiilejä, metalleja, hiekkaa, multaa, lasia, kumia, muovia, rasvaa, öljyä tai muita yhdyskunta- tai teollisuusjätteitä, jotka saattavat aiheuttaa viemärin tukkeutumista tai vaikeuttaa viemärivesien käsittelyä
- ainetta, joka reagoidessaan viemäriveden kanssa voi aiheuttaa tukkeutumista, myrkkyjä, syöpymistä tai viemäriveden merkittävää lämmön nousua
- myrkkyjä tai myrkyllisiä kaasuja muodostavia aineita, happoja tai viemärilaitoksen rakenteita syövyttäviä aineita
- viemärivettä, jonka pH yleisen viemärin liitoskohdassa on pienempi kuin 6,0 tai suurempi kuin 11,0
- suurta hetkellistä vesimäärää tai suurta määrää vettä, jonka lämpötila ylittää +40 celsiusastetta.
- viemärilaitoksen tai purkuvesistön kannalta muita vahingollisia tai myrkyllisiä aineita tai aineita, jotka vaarantavat viemäriverkoston tai puhdistamon toimintaa tai vaarantavat työntekijöiden terveyden.
Vesihuollon toiminta-alueet löydät nyt myös Liperin karttapalvelusta kohdasta Muut aineistot.
Kun kiinteistö vaihtaa omistajaa, täytyy kiinteistön liittymis- ja käyttösopimus siirtää uuden omistajan nimiin. Myyjä ja ostaja sopivat keskenään, kumpi tekee ilmoituksen.
Ilmoitus omistajan vaihtumisesta on tehtävä kirjallisesti. Vesihuoltolaitos tarvitsee myös luovutusajankohdan vesimittarilukeman. Mittarilukeman ja lukupäivän voit ilmoittaa samalla, kun toimitat luovutusilmoituksen tai kopion kauppakirjasta.
Kiinteistön myyjä voi ilmoittaa omistajan vaihtumisesta sähköisellä lomakkeella Miunpalveluissa tai toimittamalla kopion kauppakirjasta toimistosihteerille.
Jos ilmoituksen tekee ostaja, on ilmoitus tehtävä toimittamalla kopio kauppakirjasta.