Rakennuksen rakentamiseen tarvittava yleisin lupa on rakentamislupa, josta päätöksen tekee rakennustarkastuspäällikkö tai ympäristötarkastaja.
Rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus poistuivat käytöstä rakentamislain tullessa voimaan 1.1.2025.
Rakennusvalvonnan lupa-asiointi hoidetaan sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta. Lupapisteessä voi tehdä myös neuvontapyynnön rakennusvalvontaan. Teknisissä, ohjelman käyttöön tai toimintaan liittyvissä ongelmissa ota yhteyttä Lupapisteen tekniseen tukeen sähköpostitse [email protected] tai
tukipyyntölomakkeella. Yksityiskohtaiset ohjeet sähköisen lupahakemuksen tekemiseksi löytyvät Lupapisteen tukiportaalista.
Ennen lupahakemuksen jättämistä käsiteltäväksi Lupapisteessä varmistakaa suunnittelijanne kanssa, että piirustukset on laadittu Ympäristöministeriön ohjeen YM3/601/2015 mukaan. Yleisimpiä syitä luvan viivästymiselle ovat piirustuksissa tai muissa suunnitelmissa ilmenevät puutteet. On myös tärkeää, että hakemuksella ovat Lupapisteessä hakijana kaikki, joilla on hallintaoikeus kiinteistöön, esimerkiksi puolisot. Lupapiste ohjeistaa hakemukseen tarvittavista liitteistä. Kerralla täydellisenä jätetty lupahakemus helpottaa sekä luvanhakijoiden että rakennusvalvonnan työtä ja nopeuttaa lupakäsittelyä.
Luvan mukaiset toimenpiteet saat aloittaa vasta sitten, kun lupapäätös on lainvoimainen. Voit vakuutta vastaan saada oikeuden aloittaa rakennustyöt jo ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Käsittelemme aloittamisoikeuden yleensä lupahakemuksen käsittelyn yhteydessä. Mainitse aloittamisoikeuden hakemisesta Lupapisteessä Hankkeen kuvaus ‑osiossa olevassa Selostus rakennushankkeesta tai toimenpiteestä ‑tietokentässä.
Hanki pätevä suunnittelija hankkeellesi
Ennen luvan hakemista rakennushankkeelle kannattaa hankkia pätevä suunnittelija. Suunnittelija auttaa luvan hakemiseen liittyvissä asioissa, tekee hankkeelle suunnitelmat ja vastaa niiden oikeellisuudesta. Suunnittelija kannattaa palkata heti hankkeen alussa, jolloin hän voi vaikuttaa vielä työn kustannuksiin ja toteutustapaan.
Tavanomaisissa kohteissa pätevä suunnittelija on koulutukseltaan rakennusmestari, rakennusinsinööri, rakennusarkkitehti tai arkkitehti.
Parhaat lupahakemukset tulevat hakijoilta, jotka luottavat ammattisuunnittelijaansa ja antavat hänen hoitaa lupaprosessin. Ammattitaitoinen suunnittelija vähentää virheiden määrää, lyhentää hakemuksen käsittelyaikaa ja laskee turhaa stressiä, ennen kuin varsinaiset rakennustyöt edes alkavat!