Uusi nuoriso-ohjelma selkeyt­tää toimin­ta­ta­poja ja tavoit­teita

Liperin kunnan nuori­so­pal­ve­lut on julkais­sut nuoriso-ohjel­man, joka on tehty avaamaan nuori­so­työn laajaa kokonai­suutta sekä nuori­so­työn toimin­ta­ta­poja ja tavoit­teita.

Nuoriso-ohjel­maa työstet­tiin laajan yhteis­työ­ver­kos­ton voimin. Ohjel­maa varten kuultiin nuoria, nuori­so­val­tuus­toa ja Liperin kunnan alueella nuori­so­työtä tekeviä järjes­töjä. Mukaan pyydet­tiin myös nuori­so­työn lauta­kun­ta­kummi hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­nasta. Kunnan nuori­so­työn työnte­ki­jät olivat mukana nuoriso-ohjel­man työstä­mi­sessä.

Nuoria ja järjes­töjä kuultiin

Nuoria kuultiin 3.–9.-luokkalaisille suunna­tulla kyselyllä, joka toteu­tet­tiin Liperin kouluissa. Lisäksi hyödyn­net­tiin Hyvin­voiva pohjois­kar­ja­lai­nen nuori ‑hankkeen syksyllä 2023 toteut­ta­maa kyselyä, josta saatiin toisen asteen opiske­li­joi­den näkökul­maa nuori­so­pal­ve­lu­jen toimin­to­jen suunnit­te­luun.

Nuori­so­toi­min­taa järjes­tä­ville järjes­töille pidet­tiin kuule­mi­nen etäyh­tey­dellä, ja järjes­töjä lähes­tyt­tiin myös sähkö­pos­titse. Heitä pyydet­tiin kerto­maan toivei­taan ja tarpei­taan muun muassa avustus­muo­doista, yhteis­työ­muo­doista ja yhteis­työ­ta­pah­tu­mista.

Sanal­lis­ta­mi­nen selkeyt­tää nuori­so­työn kokonai­suutta

Nuori­so­työtä pidetään usein itses­tään selvänä arkisena toimin­tana. Suoma­lai­nen nuori­so­työ ei ole perus­tu­nut riittä­västi tutki­muk­sel­li­seen tietoon vaan perin­tei­siin sekä hiljai­seen tietoon, jota ei ole kyetty riittä­västi sanal­lis­ta­maan. Tämä on heijas­tu­nut hanka­luu­tena määri­tellä nuori­so­työn tehtä­viä ja nuori­so­työn koulu­tuk­sen sisäl­töjä. Nyt Liperin kunnan nuori­so­työn luonne, toimin­ta­ta­vat ja tavoit­teet on kirjattu yksiin kansiin, mikä selkeyt­tää asiaa ulkopuo­li­sille ja toimii ohjenuo­rana myös henki­lös­tön työlle.

Lisätie­toja antaa






    Kerro, me kuuntelemme!

    Yhteystietoni: