Entisen varus­kun­nan alueella eletään nykyään asuina­lu­een arkea

Paloau­kea­päi­vänä kunnioi­te­taan alueen histo­riaa ja viedään perin­nettä eteen­päin nuorem­mille sukupol­ville.

Haastat­telu julkaistu syyskuussa 2022.

Veijo Wälkky kumartuu tutkimaan karttaa, Jyri Martikainen ja Outi Juurikainen katsovat.
Veijo Wälkky (oikealla) sijoit­taa kartalle Jyri Marti­kai­sen ja Outi Juuri­kai­sen asuin­pai­kat.

Perjan­tai-iltapäi­vänä Paloau­kealla käy hiljak­siin tasai­nen liikenne, kun vanhem­mat hakevat lapsi­aan päivä­ko­dista. Raken­nuk­sen seinässä lukeva ”sotilas­koti” muistut­taa menneestä.

Perjan­taina 23.9.2022 viete­tään Paloau­kea­päi­vää, jonka tarkoi­tuk­sena on muistella ja kunnioit­taa entisen varus­kunta-alueen histo­riaa. Viikkoa aikai­sem­min tänne entiselle varus­kunta-alueelle, nykyi­sen päivä­ko­din viereen ovat kokoon­tu­neet varus­kun­nassa palvel­leet Veijo Wälkky ja Erkki Pesonen sekä nuorem­man sukupol­ven jyrin­ky­lä­läi­set Outi Juuri­kai­nen ja Jyri Marti­kai­nen.

Kokoon­pa­nosta kaksi muistaa, miltä näytti ”sotkun polulla” 1970-luvun alussa.

- Sama tuttu Paloau­kea tämä on edelleen, Wälkky tuumaa katsel­les­saan tykki­puis­tosta aukene­vaa maise­maa. Kentän kulmalta koivu­jen juurelta kulkee edelleen heinik­koon painu­nut polku.

Kyläyh­dis­tyk­sen toiminta aktivoi­tu­massa

Jyri Marti­kai­nen muutti perhei­neen Jyrin­ky­lään 2008, Outi Juuri­kai­nen muutama vuosi myöhem­min 2014.

- Täällä luonto on lähellä ja harras­taa voi kaiken­laista, Pärnä­vaa­raa­kin kehite­tään. Palve­lut ovat myös lähellä, samoin Joensuu. Kyllä tämä on parhaita paikkoja Liperissä, Marti­kai­nen kehuu.

Outi Juuri­kai­sen toi Jyrin­ky­lään puoli­son kaipuu maaseu­dulle.

- Asuimme kaupun­gissa, ja tämä oli meille sopiva kompro­missi.

Molem­mat ovat mukana Jyrin­ky­län kyläyh­dis­tyk­sessä, jonka toimin­taa olisi nyt tarkoi­tus aktivoida. Kesällä pidet­tiin kyläilta, jossa oli koolla parikym­mentä henkeä kuule­massa asiaa muun muassa Jyrin­ky­län histo­riasta. Kyläyh­dis­tys on järjes­tä­nyt myös lukupii­riä kirjas­ton kanssa yhteis­työssä. Nyt on suunnit­teilla lokakuulle kyläko­kous, johon toivo­taan runsaasti kyläläi­siä koolle.

Toiveena on, että kyläyh­dis­tys voisi tuoda kyläläi­siä tutum­miksi toisil­leen.

- Olisi tarkoi­tus, että pikku hiljaa löytäi­simme toimin­ta­mal­leja ja ideoi­simme porukalla, millaista toimin­taa kyläläi­set kaipaa­vat.

Asepal­ve­lus toi Paloau­kealle

Veijo Wälkyn toi Paloau­kealle varus­mies­pal­ve­lus vuonna 1970. Hän työsken­teli varus­kun­nassa autopuo­len koulut­ta­jana 26 vuotta ennen eläkkeelle jäämistä vuonna 1997.

Wälkky ja Pesonen ovat tuttuja vuosi­kym­me­nien ajalta. Pesonen aloitti palve­luk­sessa 1974 vietet­ty­ään ensin vuoden YK-joukoissa Kyprok­sella. Tie vei Wälkyn lailla kulje­tus­puo­len koulut­ta­jan tehtä­viin.

Molem­mat ovat aktii­vi­sesti mukana Pohjois-Karja­lan Tykis­tö­kil­lassa, Wälkky tällä hetkellä puheen­joh­ta­jana ja Pesonen varapu­heen­joh­ta­jana.

Pesonen on synty­nyt ja asunut koko ikänsä vanhassa Kesti­kie­va­rin talossa Ylämyl­lyllä.

- Lapsena hiihdimme paljon, ja siksi olikin hauska käydä seuraa­massa varus­kun­nan hiihto­har­joi­tuk­sia. Siinä näki koulut­ta­jia ja muuta toimin­taa ja kiinnos­tus varus­kun­taa kohtaan kasvoi, Pesonen muiste­lee.

Miehet seisovat päiväkodin pihamaalla kivisen muistomerkin luona.
Veijo Wälkky ja Erkki Pesonen (keskellä) ovat tuttuja jo vuosi­kym­me­nien takaa varus­kun­nasta.

Koulu­lai­set­kin tutus­tu­vat varus­kun­nan histo­ri­aan

Ylämyl­lyn varus­kunta lakkau­tet­tiin 1996, minkä jälkeen entisen varus­kun­nan tienoille Ylämyl­lylle on raken­tu­nut etenkin lapsi­per­hei­den suosima Jyrin­ky­län asuina­lue. Entisissä kasar­mi­ra­ken­nuk­sissa toimii muun muassa Ylämyl­lyn koulu ja Paloau­kean päivä­koti. Teiden nimet muistut­ta­vat histo­riasta: Patte­ris­ton­tie, Kasar­mi­tie, Alokas­polku…

- Onhan täällä enemmän kouluk­kaita kuin sotavä­keä aikanaan, Pesonen tuumii.

- Ja nyt kun Konono­vin­harju on kaavoi­tettu, niin lisää tulee, Marti­kai­nen lisää.

Pesosen ja Wälkyn mukaan entistä varus­kun­nan henki­lö­kun­taa ja heidän lapsi­aan on myös Jyrin­ky­län paluu­muut­ta­jien joukossa.

Histo­riaa ja perin­nettä viedään eteen­päin Paloau­kea­päi­vänä, jolloin alueen koulu­lai­set­kin pääse­vät pereh­ty­mään entisen Paloau­kean tapah­tu­miin ja varus­kun­nan toimin­taan.

Pesonen nostaa vielä esille Jyrin­ky­län erinomai­set urhei­lu­mah­dol­li­suu­det, kuten hiihto­la­dut ja pyöräi­ly­rei­tit. Siitä nousee­kin mieleen lisää urhei­luun liitty­viä muistoja. Wälkky kertoo varus­kun­nan alueelle 1970-luvulla tehdystä kolmen kilomet­rin valais­tusta ladusta.

- Se oli liikun­nan kannalta edellä­kä­vijä aikanaan, ja lupaa valais­tulla ladulla sivakoi­mi­seen kyseli­vät muutkin kansa­lai­set.

Nelikko on samaa mieltä siitä, että liikunta yhdis­tää ihmisiä täällä edelleen. Jalka­pal­lo­ken­tällä on havain­to­jen mukaan kova käyttö­aste, ja Outi tietää jalka­pal­loi­lun toimi­van yhdis­tä­vänä tekijänä, jonka kautta lapset ja aikui­set löytä­vät uusia ystävyys­suh­teita.

Jaa:

"Porukassa tulee tehtyä liikkeetkin paremmin!"






    Kerro, me kuuntelemme!

    Yhteystietoni: