Varhaiskasvatusselvityksessä esitetään, että Ylämyllyn alueelle rakennetaan uusi 10-ryhmäinen päiväkoti.
Liperin kunnan varhaiskasvatusselvitys on valmistunut. Hyvinvointilautakunta hyväksyi selvityksen ja sen sisältämät toimenpiteet kokouksessaan 10.12. ja lähetti sen edelleen käsiteltäväksi kunnanhallitukselle.
Selvityksen avulla pyrittiin muodostamaan päiväkotiverkko, joka vastaa kunnan taloudellisia resursseja ja lasten määrän kehitystä. Selvityksessä tarkasteltiin muun muassa väestö- ja syntyvyysennusteita, kuntatalouden tilannetta, päiväkotien nykytilaa, kuljetusten ja opiskeluhuollon järjestämistä sekä kunnan strategisia tavoitteita ja kaavoitusta.
Varhaiskasvatusselvityksessä esitetään, että Ylämyllyn alueelle rakennetaan uusi 10-ryhmäinen päiväkoti. Lisäksi esitetään korjaustoimenpiteitä Puolivälin ja Lautasuon päiväkotien pihoihin. Uuden päiväkodin valmistumisen myötä Paloaukean ja Puolivälin nykyiset päiväkotitilat jäisivät pois varhaiskasvatuksen käytöstä. Lautasuon päiväkodin tilannetta arvioidaan uudelleen, kun nykyisen siirtopäiväkodin vuokrasopimus on päättymässä.
Päätöksellä odotetaan olevan positiivinen vaikutus alueen lapsiin, perheisiin ja henkilöstöön sekä Ylämyllyn alueen kehitykseen. Uuden päiväkodin tiloissa voidaan tulevaisuudessa tarjota laadukasta ja monipuolista varhaiskasvatusta ja esiopetusta. Uusien terveiden ja toimivien päiväkotitilojen toivotaan houkuttelevan niin työntekijöitä kuin perheitäkin Ylämyllyn alueelle. Uusi päiväkoti voisi tarjota tilat myös lapsiperheiden toivomalle neuvolalle sekä perheiden ja ikäihmisten kohtaamispaikalle.
Selvityksen tekemisestä päätettiin osana kunnan vuoden 2024 talousarviota. Selvityksen tekemisestä on vastannut kunnan sisäinen työryhmä, ja selvitystä on laadittu osallistaen kuntalaisia, henkilöstöä ja päättäjiä.
Selvitystä on käsitelty sen eri vaiheissa mm. hyvinvointilautakunnassa ja talous- ja strategiatyöryhmässä. Henkilöstölle järjestettiin tiedotustilaisuudet touko- ja joulukuussa ja kuntalaisille keskustelutilaisuus toukokuussa 2024. Laaja lapsivaikutusten arviointi toteutettiin keväällä 2024.