Raken­ta­mis­lain voimaan­tulo muuttaa raken­ta­mi­sen lupia

Raken­ta­mis­laki tulee voimaan 1.1.2025. Se korvaa maankäyttö- ja raken­nus­lain raken­ta­mista koske­vat säännök­set. Raken­ta­mi­sen lupien nimityk­siin tulee joita­kin muutok­sia, ja pienem­pien raken­nus­koh­tei­den raken­ta­mi­seen tarvi­taan lupa nykyistä harvem­min.

Raken­nuk­sen raken­ta­mi­seen tarvit­ta­van yleisim­män luvan nimi on jatkossa raken­ta­mis­lupa. Raken­ta­mis­lupa tarvi­taan jatkos­sa­kin aina asuin­ra­ken­nuk­sen raken­ta­mi­seen raken­nuk­sen koosta riippu­matta. Myös loma-asunto on asuin­ra­ken­nus. Olemassa olevan asuin­ra­ken­nuk­sen korjaus- ja muutos­työ­hön, laajen­ta­mi­seen ja kerro­sa­laan lasket­ta­van tilan lisää­mi­seen tarvi­taan myös useim­mi­ten raken­ta­mis­lupa.

Mikä raken­ta­mi­sen luvissa muuttuu?

Pienem­pien raken­nus­koh­tei­den raken­ta­mi­seen tarvi­taan lupa nykyistä harvem­min.

  • Jatkossa ei tarvita raken­ta­mis­lu­paa sellai­sen raken­nuk­sen raken­ta­mi­seen, joka on kooltaan alle 30 neliö­met­riä tai alle 120 kuutio­met­riä eikä ole asuin­ra­ken­nus.
  • Sama koskee katosta, jonka koko on alle 50 neliö­met­riä, sekä mm. alle 30 metriä korkeaa mastoa ja alle 2 neliö­met­rin suuruista valais­tua mainos­lai­tetta.

Merkit­tä­vim­pien raken­nus­koh­tei­den osalta luvan tarpeesta on määrätty raken­ta­mis­laissa. Raken­ta­jan on kuiten­kin tärkeää tutus­tua myös kunnan raken­nus­jär­jes­tyk­seen, joka voi tarken­taa lupatar­vetta. Hanke voi edellyt­tää poikkea­mis­lu­van hakemi­sen, vaikka se ei edellyt­täisi raken­ta­mis­lu­paa.

Raken­ta­mista koske­via säännök­siä ja määräyk­siä on nouda­tet­tava, vaikka lupaa raken­ta­mi­seen ei tarvit­taisi. Tällai­sia määräyk­siä on lain ja asetus­ten lisäksi mm. kaavoissa ja raken­nus­jär­jes­tyk­sessä.

  • Jos esimer­kiksi kaavaan on merkitty raken­nusala eli tontin osa, jolle raken­nuk­set on sijoi­tet­tava, kaiken kokois­ten raken­nus­ten on sijait­tava raken­nusa­lan sisäpuo­lella.
  • Myöskään esimer­kiksi sallit­tua raken­ta­mi­sen määrää tai kerros­lu­ku­mää­rää ei saa ylittää.
  • Kesäasuk­kai­den tulee myös muistaa, että esimer­kiksi ranta­sauna ei saa sijaita 15 metriä lähem­pänä keski­ve­den­kor­keu­den mukaista ranta­vii­vaa.

Raken­nus­val­vonta voi puuttua määräys­ten vastai­seen raken­ta­mi­seen jälki­kä­teen ja jopa vaatia määräys­ten vastais­ten raken­nus­koh­tei­den purka­mista.

Raken­nus­val­von­nan henki­lö­kunta neuvoo säännös­ten sovel­ta­mi­sessa

Raken­nus­val­von­nan henki­löstö tuntee säännök­set ja pystyy autta­maan käytän­nön raken­ta­jaa niiden sovel­ta­mi­sessa. Ja jos mihin ei löydy vastausta suoraan hyllyltä, se selvi­te­tään.

Lupa-asiointi hoide­taan Liperissä jatkos­sa­kin sähköi­sesti Lupapiste-palve­lun kautta. Voit tiedus­tella luvan­tar­peesta ja säännök­sistä Lupapis­teen neuvon­ta­pyyn­nön kautta tai ottaa sähkö­pos­titse yhteyttä raken­nus­val­von­nan henki­lös­töön.

Ota yhteyttä hyvissä ajoin! Nyrkki­sään­tönä voi pitää, että jos haluaa raken­taa kesällä, tulee lupaha­ke­mus jättää edeltä­vänä talvena.

Lisäoh­jeita verkossa:

Raken­nus­val­vonta Liperin kunnan verkko­si­vuilla

Raken­ta­mis­laki — Ympäris­tö­mi­nis­te­riö

Lisätie­toja antaa






    Kerro, me kuuntelemme!

    Yhteystietoni: