Liperin kunnassa on otettu käyttöön turvallisemman tilan periaatteet, jotka koskevat kaikkia kunnan tiloja ja tapahtumia.
Periaatteilla kannustetaan kaikkia omalla toiminnallaan luomaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua. Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa syrjinnästä, häirinnästä tai seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.
Turvallisemman tilan periaatteiden laatiminen on ollut osa Liperin kunnassa tehtävää Lapsiystävällinen kunta ‑työtä. Periaatteet hyväksyttiin kunnanhallituksessa maaliskuussa 2024.
Periaatteista on laadittu kolme julistemallia, joissa on aikuisille suunnatun julisteen lisäksi omat nuorille ja lapsille suunnatut versionsa. Julisteita jaetaan laajasti kunnan eri tiloihin, kuten kouluihin, päiväkoteihin, nuorisotiloihin ja liikuntapaikkoihin.
Liperin turvallisemman tilan periaatteet
- Hyvää ja rentoa ilmapiiriä edistää tervehtiminen ja muille ystävällisesti puhuminen, joka ei loukkaa ketään. Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi. Älä huuda, vastaa töykeästi, kommentoi alentavasti tai haistattele. Ota vastuu sanoistasi ja teoistasi.
- Jokainen on meille tervetullut. Itsekkyys, ulkopuolelle jättäminen ja kaikki kiusaaminen tai väkivalta ovat väärin eivätkä kuulu tiloihimme ja toimintaamme. Jos kuulet tai näet epäasiallista häirintää tai kohtelua, puutu siihen tai vie asiaa eteenpäin.
- Meillä ei ivata toisen ulkonäköä, ominaisuuksia tai taustaa, väheksytä tai nolata. Täällä nähdään vahvuudet ja kannustetaan. Toimi itse esimerkkinä.
- Jokainen meistä on erilainen. Ota jokainen uusi tuttavuus mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Kaikkien mukaan ottaminen, kuunteleminen ja muille puheenvuoron antaminen edistää turvallisuuden tunnetta ja saa kaikki viihtymään. Ole itse aktiivinen ja innosta muitakin osallistumaan.
- Ethän oleta. Meillä kunnioitetaan erilaisuutta, iloitaan siitä, että jokainen saa olla sellainen kuin on, loukkaamatta muita ja arvostaen muiden näkemyksiä.
- Meillä kunnioitetaan jokaisen koskemattomuutta. Annamme sekä fyysistä että henkistä tilaa. Jokainen asettaa itse omat rajansa, et voi tietää niitä kysymättä.
- Kysyminen ja erehtyminen on sallittua. Jokainen tekee virheitä. Anteeksipyyntö on aina uusi mahdollisuus.