Liperi on vuoden pyöräi­ly­kunta 2024

Pyöräi­ly­kun­tien verkosto ry on valin­nut Liperin vuoden pyöräi­ly­kun­naksi 2024. Perus­teena tunnus­tuk­selle on pitkä­jän­tei­nen ja pienelle kunnalle poikkeuk­sel­li­sen kunnian­hi­moi­nen työ pyöräi­lyn edistä­mi­sessä.

Liperissä on inves­toitu merkit­tä­västi sujuvam­piin ja turval­li­sem­piin olosuh­tei­siin sekä aktivoitu kaike­ni­käi­siä asukkaita pyöräi­le­mään – pyörä­mat­kai­lua unohta­matta.

Pyörä­lii­ken­teen infra­struk­tuu­rin laatu­ta­soa on Liperissä nostettu raken­ta­malla kokonaan uutta väyläs­töä tai paran­ta­malla vanhaa verkos­toa kirkon­ky­län ja Ylämyl­lyn alueilla sekä retkei­ly­rei­tis­töillä. Inves­toin­nit parem­piin pyöräi­lyn ja kävelyn liiken­neo­lo­suh­tei­siin ovat viimei­sen kolmen vuoden aikana olleet yli 1,4 miljoo­naa euroa.

Sujuvat ja turval­li­set arjen matkat

Kaikista liiken­nein­fran inves­toin­neista pyöräi­lyn ja kävelyn osuus on vuosina 2022–2024 ollut Liperissä noin 25 prosent­tia, joka on kansal­li­sesti ja kansain­vä­li­ses­ti­kin vertail­tuna erittäin hyvä taso. Uusin kohde on pyörä­ka­duksi muutettu Liperin Keskus­tie, jonka autolii­ken­nettä rauhoit­ta­vat ja pyöräi­lyä sujuvoit­ta­vat ratkai­sut valmis­tu­vat syyskuussa.

Koulu­lais­ten turval­li­seen omin voimin liikku­mi­seen panos­ta­mi­nen näkyy tehdyissä inves­toin­neissa. Koulu‑, työ- ja muiden arjen matko­jen polke­mi­nen on Liperissä sujuvaa ja turval­lista. Hyvä alueel­li­nen yhteis­työ mahdol­lis­taa pidem­mät­kin arjen tai vapaa-ajan matkat pyöräil­len. Esimer­kiksi Liperin Kirkon­ky­lältä Ylämyl­lylle ja siitä Joensuu­hun pääsee polke­maan turval­li­sesti noin 30 kilomet­rin matkan yhteistä kävelyn ja pyöräi­lyn väylää.

Lähtö­koh­dat turval­li­selle liikku­mi­selle varmis­te­taan jo kaavoi­tus­vai­heessa. Tämä näkyy riittä­vän levei­den kävelyn ja pyöräi­lyn väylien sekä katujen varaa­mi­sena uusille yhteys­vä­leille Jyrin­ky­lästä Pärnä­vaa­ralle tai uudella Honka­lam­men­ran­nan asuina­lu­eella.

Vapaa-ajan pyöräi­li­jät viihty­vät ulkoi­lu­rei­teillä

Varsi­naista liiken­nein­fra­struk­tuu­ria täyden­tä­vät pyöräi­lyyn mainiosti sovel­tu­vat ulkoi­lu­rei­tit. Vuonna 2021 valmis­tu­neet Kinttu­po­lut tarjoa­vat pelkäs­tään Liperin alueella 65 kilomet­riä reittejä maasto­pyö­räi­lyyn ja kävelyyn ja yhdis­ty­vät Kontio­lah­den ja Joensuun seudun reittien kanssa yli 200 kilomet­rin kokonai­suu­deksi, joka palve­lee hyvin myös pyörä­mat­kai­li­jaa.

Pärnä­vaa­ralla toimii Pärnä Bike Park eli alamä­ki­pyö­räi­ly­rei­tistö, jota kunta ylläpi­tää yhdessä paikal­li­sen pyöräi­ly­seu­ran kanssa. Viisi erilaista reittiä palve­lee niin kokeneita maasto­pyö­räi­li­jöitä kuin aloit­te­li­joi­ta­kin.

Pyörä­mat­kai­lun kehit­tä­mi­nen on Liperissä hyvässä vauhdissa. Pohjois-Saimaan yhtei­sessä matkai­lu­hank­keessa vuosina 2023–2025 suunni­tel­laan, kokeil­laan ja tuotteis­te­taan alueen pyörä­mat­kai­lu­reit­tejä ja niiden yhdis­ty­mistä vesis­tö­rei­teille Liperin, Rääkky­län ja Heinä­ve­den kuntien alueilla. Lisäksi paikal­li­sia yrityk­siä ohjataan Terve­tu­loa pyöräi­lijä ‑tunnuk­sen käyttöön­ot­toon. Tunnuk­sen on jo saanut käyttöönsä kolme yritystä Liperissä.

“Nämä ovat inves­toin­teja turval­li­suu­teen ja arjen sujuvuu­teen, mutta myös mitä suurim­massa määrin asukkai­den hyvin­voin­tiin ja kunnan elinvoi­maan,” sanoo Liperin tekni­nen johtaja Jouni Pekonen.

Pyöräi­le­mään kannus­te­taan pienestä pitäen

Kunta­lai­sia myös kannus­te­taan ja totute­taan pyöräi­le­mään monin tavoin. Kunnan väline­lai­naa­mosta voi lainata fatbi­ket ja kypärät sekä aikui­selle että lapselle. Varhais­kas­va­tuk­sessa ovat käytössä muksu­bus­sit eli laatik­ko­pyö­rät, joilla voi kuljet­taa useam­paa lasta kerralla. Viini­jär­ven alakou­lulta löytyy polku­pyö­riä koko luokalle liikku­mista ja retkiä varten (24 pyörää oppilaille ja 2 opetta­jille). Lasten maasto­pyö­rä­kou­lua järjes­te­tään yhteis­työssä Joensuun Pyöräi­li­jät ry:n kanssa.

Kunnan henki­lös­tölle Liperi otti käyttöön työsuh­de­pyö­räe­dun jo vuonna 2021, ensim­mäis­ten kuntien joukossa Suomessa. Lisäksi kunta tekee aktii­vista kampan­join­tia ja viestin­tää ja osallis­tuu valta­kun­nal­li­seen Pyöräi­ly­viik­koon.

Kehit­tä­mis­työn taustalla vaikut­ta­vat vuonna 2021 kunnan­hal­li­tuk­sessa hyväk­sytty Liperin pyöräi­lyn ja jalan­ku­lun kehit­tä­mis­oh­jelma sekä Liperin kunnan kestä­vän kehityk­sen ohjelma vuodelta 2022.

“Liperi on sitou­tu­nut pyöräi­lyn edistä­mi­seen strate­gi­sella tasolla, mutta mikä tärkeintä, myös pistä­nyt ripeästi toimeksi. Tämä on vaati­nut myös kunnan johdon sitou­tu­mista ja aktii­vista otetta. Olosuh­tei­den paran­nuk­set näkyvät jo selkeästi asukkai­den arjessa ja toivot­ta­vat myös pyörä­mat­kai­li­jan terve­tul­leeksi alueelle,” iloit­see Pyöräi­ly­kun­tien verkosto johtava asian­tun­tija Matti Hirvo­nen.

Vuoden pyöräi­ly­kunta ‑tunnus­tus on myönnetty vuodesta 1991 alkaen esimer­kil­li­sestä työstä pyöräi­lyn edistä­mi­seksi ja sen turval­li­suu­den paran­ta­mi­seksi. Tunnus­tuk­sen myöntää Pyöräi­ly­kun­tien verkosto ry pyöräi­li­jöiltä tullei­den ehdotus­ten perus­teella. Vuonna 2020 palkit­tiin Oulun kaupunki, 2021 Puuma­lan kunta ja 2022 Kuopion kaupunki.

Lisätie­toja antaa

Lisätie­toja antaa

Matti Hirvo­nen

Johtava asian­tun­tija, Pyöräi­ly­kun­tien verkosto ry

matti.hirvonen@poljin.fi

040 419 4555






    Kerro, me kuuntelemme!

    Yhteystietoni: