“Äiti on valanut minuun rohkeutta kokeilla uutta”

Honey Bee Allagalle yrittä­jyys oli mahdol­li­suus, johon oli tartut­tava.

Kotileipomo Honey Bee ja sen yrittäjä Honey Bee Allaga kuvassa

Autoja kaartaa pihaan ja vaalean­pu­nai­sen kontin ovi käy tiuhaan tahtiin. Käsämässä Sotku­man­tien varressa sijait­se­vassa kotilei­pomo Honey Beessä piira­kat tekevät kauppansa. Moni kysyy tiskillä myös tuoreesta uutisesta: leipomo avaa kesällä 2023 toimi­pis­teen Joensuun uuteen kauppa­hal­liin.

Saako Käsämäs­tä­kin edelleen kotilei­po­mon herkkuja?

- Ennak­ko­ti­lauk­sella, yrittäjä Honey Bee Allaga vakuut­taa.

Allaga tiedos­taa, että kyseessä on riski, mutta talou­del­li­nen näkökulma on pohdittu läpi kirjan­pi­tä­jän kanssa.

- PKO otti yhteyttä ja kysyi mukaan. Toki monet asiak­kaat­kin olivat minulle puhuneet uudesta kauppa­hal­lista. Enhän minä sinne olisi uskal­ta­nut lähteä… Mutta se on mahdol­li­suus, joka kannat­taa kokeilla, Allaga jutte­lee.

- Jos ei kokeile, niin mistäpä sitä tietää. Olen punnin­nut negatii­vi­set ja positii­vi­set puolet. Toivon, että asiak­kaat ottavat meidät hyvin vastaan! Onhan minulla ollut asiak­kaita, jotka kysyvät, onko meillä myynti­pis­tettä Joensuussa.

Kauppa­hal­lin pisteellä myytä­vät tuotteet valmis­te­taan Käsämässä. Päätuot­teiksi Allaga on ajatel­lut piira­koita ja kevät­kää­ry­leitä, ja lisäksi tarjolle tulee esimer­kiksi täyte­kak­kua ja kahvi­lei­pää.

Tuleeko torilla piirak­ka­tais­telu Martto­jen kanssa? Allagaa naurat­taa.

- En koe, että olisimme kilpai­li­joita. Kummal­la­kin on omat asiakas­kun­tansa, ihmiset ostavat sieltä mistä tykkää­vät. Onhan heillä niin pitkä histo­ria­kin, ja itse olen vasta viisi vuotta tätä tehnyt.

Honey Bee Allagan kuva

Puska­ra­dio tavoitti asiak­kaat

Honey Bee Allaga muutti Filip­pii­neiltä Suomeen Liperiin vuonna 2004 12-vuoti­aana. Koulut käyty­ään hän jäi työhar­joit­te­lun jälkeen töihin Käsämän Teboi­lille, jossa vierähti yli kahdek­san vuotta. Samalla hän suoritti myyjän tutkin­non.

Piira­koi­den leipo­mi­nen tuli tutuksi sekä Kotilei­pomo Sorsassa että leipo­mossa Rouka­lah­della. Leipo­mon muutosta Käsämään on nyt aikaa viisi vuotta.

Elämä ei ole ollut helppoa, ei varsin­kaan yrittä­jä­tai­pa­leen alussa, kun pesämu­naa ei ollut eikä sen parem­min tietoa siitä, miten asiak­kaat löytäi­si­vät pienen kotilei­po­mon Sotku­man­tien varresta. Tuolloin yrittä­jyys oli, kuten Joensuun toimi­pis­teen avaami­nen nyt, mahdol­li­suus johon Allagan oli tartut­tava.

Puska­ra­dion ansiosta tieto muun muassa piira­koita, kevät­kää­ry­leitä ja kakkuja tarjoa­vasta kotilei­po­mosta levisi. Nykyään kesän seson­kia vilkas­ta­vat myös lukui­sat mökki­läi­set.

- Yrittä­jyys on raskasta, ja sille on uhrat­tava omaa aikaa. Tykkään kuiten­kin siitä, että saan pikku­hil­jaa hankit­tua asioita, joita haluan. En ole käynyt yrittä­jä­kou­lua, joten aina ei ole ollut helppoa, mutta onneksi on ollut ihmisiä autta­massa, Allaga kiitte­lee.

Allaga on hyödyn­tä­nyt Liper­te­kin tarjoa­maa yritys­neu­von­taa, josta hän on saanut neuvoja esimer­kiksi inves­toin­ti­tu­kien hakemi­seen.

Oma äiti tukena ja apuna

Tärkeim­pänä tukena ja apuna on ollut oma äiti, joka on toistai­seksi myös kotilei­po­mon ainoa työnte­kijä Allagan lisäksi. Yksi uusi rekry­tointi on tulossa kauppa­hal­lin toimi­pis­teen avaami­sen myötä.

- Äiti on valanut minuun rohkeutta kokeilla uutta, kun itse olen ujo. Meillä Filip­pii­neillä on eräs pikaruo­ka­ketju, jonka nimi tarkoit­taa hunaja­me­hi­läistä, ja äiti aina haaveili, että minul­la­kin olisi oma Honey Bee ‑nimeä kantava ravin­to­la­ketju. Se haave on toteu­tu­nut kotilei­po­mona.

Allaga odottaa innolla, että pääsisi pitkästä aikaa matkus­ta­maan Filip­pii­neille tapaa­maan mummo­aan, jonka hoivissa hän lapsena varttui. Toisena, pidem­män aikavä­lin haaveena on oma perhe.

Mutta sitä ennen on aika panos­taa yritys­toi­min­taan.

- Eteen­päin on aina mentävä. Mieles­täni töitä on tehtävä, jos vaan työn tekoon pystyy, Allaga toteaa.

Jaa:

"Porukassa tulee tehtyä liikkeetkin paremmin!"






    Kerro, me kuuntelemme!

    Yhteystietoni: