Liperin kunta Instagramissa Sähköinen asiointi Anna palautetta
Liperin kunta, Varolantie 3, 83100 Liperi, Puh. 013 686 511 Katso yhteystiedot

Liperi 140

Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 140 vuotta siitä, kun Liperissä siirryttiin uuteen kunnallishallintoon. 140-vuotiasta kuntaa juhlittiin vuoden mittaan erilaisten tapahtumien merkeissä.


Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 140 vuotta siitä, kun Liperissä siirryttiin uuteen kunnallishallintoon. Tätä ennen paikallinen hallinto oli ollut valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon siirryttiin Liperissä vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin varsinaisesta kunnasta. Tämä merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisten käsiin ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, sillä uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue.

Vuonna 2015 tuli myös kuluneeksi 170 vuotta kirjastotoiminnan aloittamisesta Liperissä.

Juhlavuoden symbolina lintu

Juhlavuoden ajan tunnuksena käytettiin Liperin logon rinnalla punaista lintua. Linnun on suunnitellut graafikko Hanna Kaisa Kosonen. Lintu symboloi viestin tuojaa ­– se tuo meille viestiä menneiltä polvilta ja viestii tulevasta.

Onpa pullearintaisessa linnussa nähty myös siemen syöjää, jolla on leipäpitäjässä vatsa täynnä.

Liperi-leivos

Juhlavuoden kunniaksi Pro-Liperi ja Kotiseutu-Uutiset järjestivät leivoskilpailun. Kilpailun voittivat liperiläiset kotileipurit Petteri ja Maija Kinnunen, jotka luovuttivat leivoksen reseptin yleiseen käyttöön.

Leivoksen reseptin voit ladata tästä: Liperi-leivos